SZPM: Výroba mlieka je odkázaná na podporu v celej EÚ

13.08.2015 Bratislava

Bratislava 13. augusta (TASR) - Výroba mlieka je odkázaná na podporu v celej Európskej únii (EÚ). "Každý členský štát EÚ podporuje svojich prvovýrobcov, ale problém je, že rozdielnou výškou," uviedla pre TASR riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) Margita Štefániková v reakcii na klesajúce nákupné ceny surového mlieka.

Súčasné výsledky podľa nej ukázali, že ani európski farmári nevedia v priemere vyrobiť mlieko lacnejšie ako za 40 eurocentov na kilogram. "Treba otvorene povedať, že slovenskí prvovýrobcovia dostávajú približne o 2 až 3 eurocenty za kilogram mlieka menej a navyše majú výrazne nižšie dotácie ako ich európski kolegovia," upozornila.

Spoločná poľnohospodárska politika EÚ podľa Štefánikovej nemá spoločnú podpornú politiku a oficiálnych aj menej oficiálnych foriem podpory je v EÚ naozaj veľa. "Čo je najhoršie, že nie sú ani vierohodné analýzy, ktoré by presne zistili, koľko táto podpora na kilogram mlieka v jednotlivých členských krajinách predstavuje," informovala.

"Strácame sa v číslach, pretože v niektorých krajinách sa aplikuje podpora na farmu, teda spolu na rastlinnú aj živočíšnu výrobu. Niektoré krajiny zas aplikujú viaczdrojové platby, kde sa zrátava priama podpora, ktorá je obyčajne stanovená na dojnicu alebo tzv. veľkú dobytčiu jednotku," zdôraznila.

Niektoré krajiny EÚ podporujú prvovýrobu mlieka aj cez iné kategórie zvierat, napríklad cez teľatá či jalovice. Iné členské krajiny majú zavedenú podporu cez welfér, niektoré majú navyše podporu z regionálnych zdrojov. Keď sa teda k rozdielnemu systému a výške podpory prirátajú aj rôzne skryté formy podpory cez úľavy na odvodoch, daniach, na pohonné látky, tak podľa nej z toho vznikne systém porovnávania "hrachu s fazuľou".

Z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS) vyplýva, že pokles priemernej nákupnej ceny mlieka v SR pokračoval aj v júni 2015. Jeho cena sa medzimesačne znížila o 3,2 % na úroveň 27 eur/100 kg surového mlieka.
 

Vyberte región